Jeugddiabetes, Ouderdomssuiker
en Monogen-diabetes

diabetes type 1, 2 en 3


Leo Rogier VerberneEigenbelangEen van onze kinderen kreeg suikerziekte. Hij was toen 15 jaar. Het was een klap in zijn (en ons) gezicht en het wierp een schaduw over zijn verdere leven.

De confrontatie met jeugddiabetes riep vragen op:
Wat kon je doen om weer gezond of zo gezond mogelijk te worden en te blijven?
Hoe moest je, als puber en student, je leven inrichten met een vast eetpatroon en insuline-injecties zonder bij huisgenoten en vrienden, in de studentenvereniging en de sportclub aan de zijlijn te staan?

Ook daarna zijn er nog veel vragen: Wat is het risico voor de kinderen? Wat zijn de latere gevolgen? Wat is de levensverwachting? Wim Wientjes schreef daarover, als voorzitter van de DiabetesVereniging Nederland: ‘het is een vaststaand feit dat met name de educatie van de diabetespatiënten in Nederland ver achterloopt.’ (1)  

Na mijn pensionering kreeg ik tijd om hieraan aandacht te besteden. Als internist voor paarden ben ik vertrouwd met literatuur over inwendige ziekten. En daartoe behoort diabetes.
Maar ik ben vooral de vader van een zoon met jeugddiabetes.

Dit boekje gaat over de diagnose, behandeling en complicaties van jeugddiabetes en ouderdomssuiker en over de erfelijke aspecten. Echte genezing (een leven zonder medicatie) komt dichterbij.

Bron
1. Wientjes WHJM (2002). Diabetes, de stille epidemie; Pfizer bv; p 8-19: Diabeteszorg is onvoldoende, kwantitatief en kwalitatief.

lees verder
read more

© Leo Rogier Verberne
ISBN/EAN: 978-90-818362-8-9
www.over-suikerziekte.nl
www.diabetesbook.org

diabetes book Leo Rogier Verberne

Juvenile, Adult-onset and Monogenic diabetes
paperback, 74 pages
price € 14.95
order here