Jeugddiabetes, Ouderdomssuiker
en Monogen-diabetes

diabetes type 1, 2 en 3


Leo Rogier Verberne2. Verschillende oorzaken van suikerziekteDiabetes mellitus of suikerziekte is een groep stofwisselingsstoornissen die allemaal worden gekenmerkt door een verhoogde concentratie van glucose in het bloed (hyperglykemie). De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderscheidt 60 verschillende aandoeningen die hyperglykemie kunnen veroorzaken. In Nederland is daarbij in ± 5,5% van de gevallen sprake van jeugddiabetes (type 1 diabetes). Ouderdomssuiker (type 2 diabetes) is bij circa 89% de oorzaak van manifeste diabetes. Monogen-diabetes (MODY) of diabetes type 3 veroorzaakt in circa 5% van de gevallen de verhoogde bloedsuikerspiegel.
De 57 overige aandoeningen die gepaard gaan met diabetes vormen samen slechts circa 0,5% van alle diabetespatiënten in Nederland; zwangerschapsdiabetes is daarvan de belangrijkste.

Diabetes type 1 ontstaat door een auto-immuunreactie die de β-cellen in de alvleesklier uitschakelt. Bij type 2 is de werking van de β-cellen verminderd door een sluipend degeneratieproces. Het ziektebeeld bij het derde type diabetes varieert afhankelijk van de ene gen-mutant die de hyperglykemie veroorzaakt.

lees verder
read more

© Leo Rogier Verberne
ISBN/EAN: 978-90-818362-8-9
www.over-suikerziekte.nl
www.diabetesbook.org

diabetes book Leo Rogier Verberne

Juvenile, Adult-onset and Monogenic diabetes
paperback, 74 pages
price € 14.95
order here